A legújabb ebay szerzemény: ismeretlen állapotú, de komplett Indigo 2 (R4400 250 MHz, Max. Impact, 256 MB RAM, 4.3 GB HDD, DDS 2 streamer, SCSI CD ROM)
Tisztítás, doboz ragasztgatás után a komponensek tesztelése másik gépben:
-tápegység működik (csoda!)
-CD olvas (még nagyobb csoda!)
-HDD eléggé bad sector-os (mi más lenne? )
-RAM modulok jók
-Max. Impact grafikus kártya hibátlan
Viszont a gép nem zenél (no boot chime) és fekete a kép, de szinkronjelet ad.
A HDD természetesen nem bootol az R10000-es Indigo 2-ben, mivel R4400-asra való kernel van rajta. Serial debug nem jelez hibát, megy a CPU, lefut a RAM teszt is, de kép nincs. Console = g beállítva, resetenv, printenv átnézve 10x...
Miután valami csoda folytán elindult a bad sector-os R4400 HDD, eljutott fekete képernyővel a login screen-ig. És láss csodát: bejött a kép! Nincs gfx glitch, minden működik, csak épp nincs PROM bootscreen, se boot chime.
Ötlet: valaki (a szállító, mivel ez egy ~100k USD értékű gép volt Flint szoftverrel) alakított a ROM-on. Az eredeti ROM típusa:
070-1367-011 SGI Version 5.3 Rev E IP22 Sep 28, 1995
Kidumpoltam az EPROM tartalmát, de nem tudom mihez hasonlítani, mert ezt a verziót sehol sem találom a neten.
Beégettem helyette eggyel újabbat, hátha működik avval is:
070-1367-012 SGI Version 5.3 Rev E IP22 Jan 29, 1996
Evvel azonnal lett bootképernyő. Az elképzelés helyesnek tűnik a hibával kapcsolatban. Agyon volt jelszavazva a gép, nem akarták, hogy valaki a PROM-ban matasson, ezért lekapcsolták.
Hang továbbra sincs, nem csak a boot chime hiányzik, hanem az OS sem szól. Ez már hardverhiba lesz. Friss 6.5.2 IRIX installálva, jó HDD-re.
Egyelőre itt tartunk...
Javítsunk SGI Indigo 2-t!
Javítsunk SGI Indigo 2-t!
- Attachments
-
- IMG_20241003_182112.jpg (565.67 KiB) Viewed 183 times
-
- IMG_20241003_182136.jpg (676.26 KiB) Viewed 183 times
Re: Javítsunk SGI Indigo 2-t!
A hangprobléma mar hetekkel ezelőtt megoldódott, de csak most értem ide, hogy leírjam az okát: hiába mértem a hangszórót a forrfüleken, hibátlan volt. Miután nem találtam a hiba okát az alaplapon sem, megmértem a hangszórókábel végeit: szakadás.
Gyári forrasztási hiba volt, szinte nem is használtak ónt a művelet közben. Ennyi.
Gyári forrasztási hiba volt, szinte nem is használtak ónt a művelet közben. Ennyi.
Re: Javítsunk SGI Indigo 2-t!
...és folytassuk is a javításokat! A következő Impact 10000-es Indigo 2-nek a tápja volt rossz (Zytec brand).
A hibajelenség: a ventillátor elindul egy pillanatra de a védelem azonnal lekapcsolja a kimeneteket.
A kondik nagy része kifolyt, a PCB-t még egyelőre nem kezdte ki. Ki lettek cserélve, a panel le lett mosva. A másik két Zytec tápegységben úgy néz ki, hogy más gyártmányú kondenzátorokat használtak, mert azok még nem folynak.
Iszonyúan összetett a tápegység felépítése: séma nem áll rendelkezésre, a PCB 3 (három!) rétegű. Vázlatot borzasztóan nehézkes készíteni róla. A felépítése nem hasonlít egyetlen mai és régebbi PC chopper tápéra sem.
Érdekes módon nem a fő power transformer-en keresztül történik a szabályzás, hanem a nagy trafó után, a szekunder oldali váltóáramú körben, minden egyes feszültségre külön-külön. Ennek az előnye, hogy minden egyes kimenet extra stabil és pontos, valamint nem húzza el az egyiken megnövekedett terhelés a másik feszültségét.
A szabályzók nem használnak power FET-et (MOSFET), sőt, semmi komolyabb félvezető nincs a szekunder oldalon, csak sok-sok toroid tekercs (jó nagyok ).
3-4 nap tanulmányozás után bekövetkezett a megvilágosodás, mint az ókori görög filozófusoknál. Kiderült, hogy ez nem step down (buck) converter, hiszen aktív elem nélkül (MOSFET) nem is lehet az, ráadásul ez a 130 kHz-es váltófeszültséget szabályozza, nem DC-t. Ez egy magnetic amp (mag-amp) szabályzó (https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_amplifier).
Kis BD tranzisztorral szabályozza a gerjesztő DC áramot az L1 tekercsben. Telítés esetén szinte 0 Ohm impedanciát jelent a 130 kHz számára, így növelve a kimenő feszültséget. Viszont ha a DC áram csökken, akkor a tekercs XL-je megnövekszik (XL = 2pi * F * L) így a kimenő feszültség is csökkent. Komparátornak LM 358-at használnak minden ágban.
A problémát a szabályzótekercs okozta: ennek induktivitása lecsökkent 50 uH-re, míg a jó tápban ennek értéke 150-200 uH körül mozog. Itt nem lehet bérmilyen ferritmagot felhasználni, mert ez nem is ferrit. 15 fajta magot próbáltam, egyik sem volt jó. Van, amelyik 5 mentettel 2-5 uH induktivitast képvisel, van, amelyik 100 uH feletti, de avval sem szabályoz rendesen. Volt egy-két kis mag, amivel működött, de annak meg a teljesítménye volt kicsi. Az eredeti mag típusa MP1906P4AF.
Időközben találtam egy megfelelő magot, ami elég nagy is, rafér a drót is és hajlandó is szabályozni. Ez elméletileg valamilyen amorf anyag és nem ferrit (a katalógus szerint).
Meglátjuk, hogyan viselkedik pár hét múlva?
A hibajelenség: a ventillátor elindul egy pillanatra de a védelem azonnal lekapcsolja a kimeneteket.
A kondik nagy része kifolyt, a PCB-t még egyelőre nem kezdte ki. Ki lettek cserélve, a panel le lett mosva. A másik két Zytec tápegységben úgy néz ki, hogy más gyártmányú kondenzátorokat használtak, mert azok még nem folynak.
Iszonyúan összetett a tápegység felépítése: séma nem áll rendelkezésre, a PCB 3 (három!) rétegű. Vázlatot borzasztóan nehézkes készíteni róla. A felépítése nem hasonlít egyetlen mai és régebbi PC chopper tápéra sem.
Érdekes módon nem a fő power transformer-en keresztül történik a szabályzás, hanem a nagy trafó után, a szekunder oldali váltóáramú körben, minden egyes feszültségre külön-külön. Ennek az előnye, hogy minden egyes kimenet extra stabil és pontos, valamint nem húzza el az egyiken megnövekedett terhelés a másik feszültségét.
A szabályzók nem használnak power FET-et (MOSFET), sőt, semmi komolyabb félvezető nincs a szekunder oldalon, csak sok-sok toroid tekercs (jó nagyok ).
3-4 nap tanulmányozás után bekövetkezett a megvilágosodás, mint az ókori görög filozófusoknál. Kiderült, hogy ez nem step down (buck) converter, hiszen aktív elem nélkül (MOSFET) nem is lehet az, ráadásul ez a 130 kHz-es váltófeszültséget szabályozza, nem DC-t. Ez egy magnetic amp (mag-amp) szabályzó (https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_amplifier).
Kis BD tranzisztorral szabályozza a gerjesztő DC áramot az L1 tekercsben. Telítés esetén szinte 0 Ohm impedanciát jelent a 130 kHz számára, így növelve a kimenő feszültséget. Viszont ha a DC áram csökken, akkor a tekercs XL-je megnövekszik (XL = 2pi * F * L) így a kimenő feszültség is csökkent. Komparátornak LM 358-at használnak minden ágban.
A problémát a szabályzótekercs okozta: ennek induktivitása lecsökkent 50 uH-re, míg a jó tápban ennek értéke 150-200 uH körül mozog. Itt nem lehet bérmilyen ferritmagot felhasználni, mert ez nem is ferrit. 15 fajta magot próbáltam, egyik sem volt jó. Van, amelyik 5 mentettel 2-5 uH induktivitast képvisel, van, amelyik 100 uH feletti, de avval sem szabályoz rendesen. Volt egy-két kis mag, amivel működött, de annak meg a teljesítménye volt kicsi. Az eredeti mag típusa MP1906P4AF.
Időközben találtam egy megfelelő magot, ami elég nagy is, rafér a drót is és hajlandó is szabályozni. Ez elméletileg valamilyen amorf anyag és nem ferrit (a katalógus szerint).
Meglátjuk, hogyan viselkedik pár hét múlva?
- Attachments
-
- 4.jpg (464.67 KiB) Viewed 112 times
-
- 3.jpg (708.76 KiB) Viewed 112 times
-
- 2.jpg (737.8 KiB) Viewed 112 times
-
- 1.jpg (716.91 KiB) Viewed 112 times
-
- IMG_20241031_074529.jpg (341.69 KiB) Viewed 112 times