Kb. egy év használgatás után a következő észrevételek gyűltek össze az AmigaOS 3.2-vel kapcsolatosan:
POZITÍV:
-nagy HDD-k és partíciók kezelése mindenféle patch nélkül. Ez kiváló funkció.
-extra menük a Workbench-ben (ikonok rendezésére stb.)
-offscreen ablakok
Hogy csak néhányat említsek a hosszúra nyúló listából.
NEGATÍV:
-túl sokat vár a diszkekre a boot megkezdése előtt. Ennyi idő alatt a sima 3.1 már a desktop-ig beboot-ol
-loadwb disk library nélkül nem működik mint az elődeinél (nem elég az 512 kB ROM a library-k számára)
-inkompatibilitas némely programmal
Megjegyzem, az inkompatibilitást a lamerül megírt programok okozzák (99.99%), de ki fogja őket kijavítani? Senki. Vagyis az a helyzet áll elő, hogy OS-t kell választani a már meglévű szoftverparkhoz. Példa:
A MasterSeka 1.8-at gyakrna használom hardware debuggolásra. Pici, gyors és tudja amit kell. OS 3.2 alatt ha BÁRMELYIK GOMBOT lenyomom a keyboard-on, MEGINDUL a DF0: motorja, sőt, még a fejet is elkezdi léptetni! Először vírusra gyanakodtam. De nem az... Egyszerűen a MasterSeka 1.8 használhatatlan OS 3.2-n. Sajnos.
Most lehet dilemmázni, hogy mit használjak? A lassan boot-oló, de kényelmesebb OS 3.2-t? Vagy a régi, de gyors és kompatibilis 3.1-et? Ezt is, azt is.
Amikor kijött az OS 3.1.4, gyorsan végignyomkodtam a HDD-re installált játékokat (nem WHDLoad). Az Eye of the Beholder 1-2-3-nál nem volt hang. 3.2-ben ez már nem okoz gondot.
Jó tesztelgetést mindenkinek!
AmigaOS 3.2
Re: AmigaOS 3.2
Hamarosan kipróbálom én is. Sajnos az inkompatibilitás mindig is része volt az OS-verzióváltásoknak, de tényleg az a baj, hogy most már nincs, aki új verziókat adjon ki a régebbi programokból. Már vagy 20 éve opensource-osítani kellett volna az AmigaOS-t. Lehet, hogy most lenne vagy 8 fork, de szerintem jobban jártunk volna. Viszont már késő, akik rengeteget tudtak volna hozzátenni az elmúlt 20 évben, azok közül 70% már meghalt vagy kikopott. Kevés az, aki ha ma ez megtörténne, még hajlandó lenne ezzel szórakozni, bár biztosan vannak még. De minél tovább várnak vele, annál rosszabb. Persze, ismerem az AROS-t meg a Vampire-t, de én a bővített classic 68k-gépekre gondolok elsősorban.