Új tagok bemutatkozása

Hírek, események, információk
admin
Site Admin

Új tagok bemutatkozása

Postby admin » 2024. Sep 03. 07:25

Ismertesd meg magad a nagyvilággal! :) :)

Írd meg, hogy mióta gépezel, mi a fő tevékenységi köröd, valamint a gépgyűjteményedről fotót is közzé tehetsz.

tayelapoe

Re: Új tagok bemutatkozása

Postby tayelapoe » 2024. Oct 19. 20:29

Üdv, sorstársak!

Számítógépek körében egyértelműen a Commodore-vonalon mozogtam mindig is, először egy osztálytársam C16-ját láttam. C64-gyel közelebbi kapcsolatba csak 1988-ban, az unokatesóméknál kerültem először (ez a C64C gép ma az én tulajdonomban van a hozzá tartozó 1541-II-vel együtt), Plus4-gyel meg az iskolai számítógép szakkörön. Saját C64-em 1990-ben lett, anno írtam rá Basicben egy focimenedzser játékot, sajnos az évek során az eredeti lemezgyűjteményem szinte minden darabjával együtt eltűnt. Bár amúgy is bugos volt, néha a meccs 9. vagy 11. percében ismeretlen okokból lefagyott. A bugfixre sosem került sor.

Aztán szintén elég későn, 1993-ban váltottam Amiga 500-ra, egy évvel később pedig 1200-ra. Az 1200-asomat a Blizzard IV 030/50 és a 16 Mb RAM áldásos hatásainak köszönhetően 2001-ig első számú gépként használtam mindenre egy Scanjugglerrel kibővítve, 1997-től internetezésre is, a megjelenéskor még anno az AmigaOS 3.9-et is megvettem. Sajnos utána kénytelen voltam váltani Winfosra, de az 1200-as a mai napig remekül érzi magát, az Esc billentyűjét leszámítva, aminek letört valami tartó pöcke (a megnevezését nem ismerem), ezért képtelen a helyén maradni.
Olyan 2007-2008 környékén éreztem annak szükségét, hogy újra beszerezzek egy Amiga 500-at, azóta van egy REV5-ös, egy REV8-as, mindegyik 1 Mb-ra bővítve meg egy 500 Plus 2Mb Chip RAM-mal + HC508-cal (legtöbbször ezt használom). Meg van egy szerencsétlen, ami balesetet szenvedett idefelé Franciaországból, így jelenleg sajnos billentyűzetlen tartalék, viszont működik. Van 2 Gotekem is, amiket ezekkel használok.
Félguminő kategóriában van egy Sidewinder FPGA-m is, ami A1200 020/28 MHz 2 Mb Chip /16 Mb Fast RAM módban működik, bár elvileg van hozzá MSX2+, ZX Spectrum, Sinclair QL és Atari 800XL core is, azokat nem próbáltam, ez a bulikra hordozgatós-játszós „Amigám” alapvetően. Van még egy FleaFPGA Ohm nevű hasonló jószág is, az egy ilyen nagyon mini cucc, Minimig ECS core-ral működik.

C64-ből van 2 db C64C, 1 db C64G (ezt használom alapvetően, mert eredetileg is ilyen gépem volt), 1 db 1541-II, egy Backbit cartridge, egy SD1541 és egy SD2IEC. Abszolút guminőként ebben a körben megemlíthető a THEC64 (Maxi), amivel én amúgy teljesen ki vagyok békülve, ráadásul szépen mutat a doboza a nappali fő helyén, használni mondjuk nem igazán szoktam.

Ezekhez a gépekhez van még vagy 30-40 különféle joystickom, elég extrém darabok is a CharacteriStick-sorozatból. Kedvencem a Quickjoy Superboard, abból 2 van, és mindkettő lényegében végigkísérte a teljes számítógépes pályafutásomat, persze néhány mikrokapcsolócserével. Van még sok angol/német/magyar nyelvű könyvem és magazinom is C64/Amiga témakörben, meg egy csomó eredeti játék és más szoftver.